top of page
Acupunctuur, yoga en pilates studio in Leidsche Rijn Utrecht voor rugklachten, nekklachten en schouderklachten | small group training en personal training | Shine Studio

ACUPUNCTUUR

Balans & Zelfherstellend vermogen

Acupunctuur  —  

HERSTEL JE NATUURLIJKE
BALANS

Acupunctuur, yoga en pilates studio in Leidsche Rijn Utrecht voor rugklachten, nekklachten en schouderklachten | small group training en personal training | Shine Studio

VERLICHTEN, VERHELPEN, VOORKOMEN

Het is mijn persoonlijke hogere doel om met acupunctuur te werken aan het behouden en herstellen van je natuurlijke balans. Samen leren we je lichaam beter te begrijpen en vinden we die balans op een toegankelijke manier. Acupunctuur heeft een preventieve werking, omdat het je zelfherstellend vermogen versterkt. Ook kan het je helpen om klachten zoals rugklachten, nekklachten en schouderklachten te verlichten en te verhelpen. Iedereen is anders en heeft zijn individuele energiehuishouding. Een behandeling is daarom altijd op maat. We pakken niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem of de klacht aan.

TOEGANKELIJK

Het is een uitdaging om de rijke Chinese historie van acupunctuur en haar krachtige werking in een paar woorden uit te leggen. Toch neem ik je hieronder stap voor stap mee, omdat het een belangrijke basis van mijn manier van werken vormt. Met behoud van alle inspirerende principes maak ik acupunctuur op een moderne manier voor je toegankelijk.

AANPAK VAN KLACHTEN
Acupunctuur is niet bedoeld als vervanging van reguliere medische zorg. Eerder als aanvulling om je lichaam te helpen. Acupunctuur kan worden ingezet bij pijnbestrijding (rugpijn, nekpijn, kniepijn, hoofdpijn, migraine, gewrichtspijn, spierpijn), stress, angst- en slaapstoornissen, spijsverteringsproblemen (maagpijn, misselijkheid, darmproblemen, prikkelbare darmsyndroom en andere spijsverteringsaandoeningen), ademhalingsproblemen (allergieën, hooikoorts, astma), menstruatie-gerelateerde klachten (menstruatiepijn, premenstrueel syndroom, onregelmatige menstruatiecycli), verslavingen (ondersteuning bij stoppen met roken) en gewichtsbeheersing. Het 
overzicht van klachten is geen uitputtende lijst en we adviseren je om altijd eerst je huisarts of medisch specialist te raadplegen.

BEHANDELMETHODEN

Om je zo persoonlijk mogelijk te kunnen behandelen, werk ik met de volgende disciplines van Traditionele Chinese Geneeskunde:

  • Acupunctuur: behandeling met acupunctuur naalden om de energiestroom te reguleren.

  • Acupressuur: stimulering van acupunctuurpunten met duimen, vingers en handpalmen o.b.v. dezelfde principes als klassieke acupunctuur.

  • Cupping: cupping massage is een manier om energieblokkades in je lichaam op te heffen, o.a. voor behandeling rug-, schouder- en nekklachten.

  • Japanse acupunctuur: behandeling met acupunctuur naalden die heel oppervlakkig worden gezet.

  • Moxa, moxatherapie: acupunctuurpunten worden met moxa (gedroogd bijvoetkruid, artemisia vulgaris) verwarmd zodat energie en warmte op die punten worden toegevoegd en de energie weer gaat stromen. 

  • Qi Gong: bewegingsoefeningen vergelijkbaar met Tai Qi om de doorstroming van levensenergie te stimuleren en op peil te houden.

  • Electro acupunctuur (aanverwante discipline): zachte elektrische impulsen die de werking van de naalden versterkt o.b.v. dezelfde principes als klassieke acupunctuur.

  • Shonishin: aangepaste behandeling voor kinderen zonder naalden

AANGEPASTE BEHANDELING VOOR KINDEREN

Shonishin is een aangepaste behandeling speciaal ontwikkeld voor kinderen. Een unieke en gespecialiseerde kinderacupunctuurstijl die zich meer dan 250 jaar geleden in Japan ontwikkelde. Het erkent het feit dat kinderen niet van naalden houden en heeft in plaats daarvan gespecialiseerde behandeltechnieken ontwikkeld, waarvan er vele niet-invasief zijn en dus niet beangstigend voor het kind. Met kindvriendelijke voorwerpen met afgeronde uiteinden wordt op de huid gewreven of gedrukt. Als deze eenvoudige behandeltechnieken gedurende korte perioden in eenvoudige systematische patronen worden toegepast, zijn ze effectief gebleken voor een breed scala aan kinderproblemen. Van specialist Dr. Stephen Birch PhD - tevens auteur van Shonishin – Japanese Pediatric Acupuncture - die al 42 jaar Japanse acupunctuur beoefent, leerde ik bij het instituut Japanese Acupuncture London de fijne kneepjes van dit bijzondere vak. Voor kinderen is het een plezierige ervaringen en de resultaten geven me veel voldoening.

"Iedereen is anders en heeft zijn individuele energiehuishouding. Een behandeling is daarom altijd op maat. We pakken niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem of de klacht aan."

- Cristina van Aalst

Acupunctuur  —  

ACTIVEER JE ZELFHERSTELLEND VERMOGEN

Acupunctuur, yoga en pilates studio in Leidsche Rijn Utrecht voor rugklachten, nekklachten en schouderklachten | small group training en personal training | Shine Studio

ENERGIEHUISHOUDING HERSTELLEN

Acupunctuur bestaat meer dan 2.500 jaar en is nog altijd even effectief om klachten te behandelen. Het is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) die de mens beschouwt als een geheel van lichaam en geest, onlosmakelijk verbonden met zijn omgeving. Lichamelijke, emotionele en mentale ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend. Een klacht staat dan ook niet op zichzelf. Vaak is het een lichamelijke, emotionele of mentale uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat door het uit balans zijn van de energiehuishouding. Een langdurige verstoring van dit evenwicht kan leiden tot ziekten of klachten. Met acupunctuur probeer je het evenwicht in je energiehuishouding te herstellen.

ENERGIE IN BEWEGING
In het kort: acupunctuur werkt aan de doorstroom van bloed en energie in je lichaam door het optimaal laten functioneren van je energiebanen. Qi is de energie die samen met bloed en lichaamsvloeistoffen door een netwerk van energiebanen, de meridianen, door ons lichaam stroomt. Ze voeden onze organen en andere weefsels. Op de meridianen liggen in totaal 365 acupunctuurpunten. Als we fysieke of psychische klachten ervaren, betekent het dat de toevoer van energie door de meridianen wordt geblokkeerd. Ons lichaam is uit balans en die stagnatie geeft pijn. Door de acupunctuurpunten aan te prikken, komt energie en bloed in beweging. Een blokkade in je energiehuishouding kan op deze manier worden opgeheven.

ZELFHERSTELLEND VERMOGEN

Dankzij acupunctuur wordt het lichaam in een situatie gebracht waardoor het sneller kan genezen. Afhankelijk van de klacht ervaar je minder pijn en meer vitaliteit. Acupunctuur vergroot je weerstand, stimuleert een natuurlijke pijnstiller, vermindert pijn. Het werkt diep in op jouw lichamelijke en geestelijke conditie en stimuleert je levenslust. Het activeert je zelfherstellend vermogen en heeft ook een preventieve werking.

"When you touch one thing with deep awareness,
 you touch everything.
"

- Lao Tzu 

Acupunctuur  —  

GEBALANCEERDE BEHANDELING

NVA.png

AFSPRAAK
Behandelingen vinden gedurende de gehele week plaats. Een behandeling vindt altijd volgens afspraak plaats. Voor vragen ben ik voor en na de behandeling altijd telefonisch en per e-mail bereikbaar.


INTAKE, EERSTE CONSULT & VERVOLG
Het eerste consult bestaat uit een intake, aansluitend gevolgd door een behandeling. Tijdens de intake neem ik ruim de tijd voor je, waarbij ik door een aantal vragen, het voelen van de pols, het bekijken van de tong en eventueel het palperen (voelen en drukken op bepaalde plekken) van een aantal meridianen een zo goed mogelijk beeld probeer te krijgen van je gezondheidssituatie.

Aan de hand van dit onderzoek stel ik een diagnose met een behandelplan op. Deze bespreek ik ook met je tijdens je eerste consult. Het kan zijn dat ik je daarbij ook adviseer met betrekking tot lifestyle en voeding, overeenkomstig je diagnose. Bij de bespreking van het behandelplan bespreek ik ook de behandelfrequentie met je. 

De vervolgbehandelingen beginnen steeds met een vraaggesprek en ook worden je pols en tong weer nauwkeurig bekeken.

Omdat ik in de kwaliteit van persoonlijke aandacht en een holistische aanpak geloof, is zowel tijdens het eerste als het vervolgconsult een hoofd-, hand- of voetmassage altijd onderdeel van de behandeling.

TARIEVEN & VERGOEDING
Onderaan deze pagina vind je de tarieven voor het eerste consult en het vervolgconsult. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van jouw aanvullend pakket. De volgende behandelingen worden als acupunctuur consult beschouwd en kunnen bij de zorgverzekeraar worden gedeclareerd: acupunctuur en geassocieerde Traditionele Chinese Geneeskunde-disciplines, zoals dieetadviezen, bewegingsadviezen en Tui-Na. De actuele lijst van vergoedende zorgverzekeraars voor 2024 vind je hier. Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig.

Het is belangrijk om te weten dat acupuncturist Cristina Hoogewind-Van Aalst is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, afgekort NVA. De NVA is aangesloten bij de erkende zorggeschillen instantie Stichting Zorggeschil. Meer informatie hierover is te vinden op de site van NVA onder Klachtenprocedure. Leden van de NVA zijn ook lid van de Koepel Alternatieve Behandelwijzen, afgekort KBA. Alle genoemde beroepsverenigingen hebben met de meeste zorgverzekeraars goede afspraken over vergoeding gemaakt.

BETALING
Om de administratie te ontlasten, stel ik het op prijs als je na elk consult direct afrekent. Voor jouw gemak maak ik gebruik van een betaalverzoek. Je krijgt de factuur meteen na het consult digitaal. Deze kan je zelf bij je zorgverzekeraar indienen.

AFMELDING
Omdat ik graag iedereen de kans wil geven om te worden behandeld, stel ik het op prijs als je bij verhindering de afspraak tenminste 24 uur van tevoren afzegt. In dat geval wordt de gereserveerde tijd niet in rekening gebracht. Afzeggen mag telefonisch of per sms, app en mail.

ALGEMENE VOORWAARDEN
Lees de algemene voorwaarden goed door. Daarin vind je alle informatie die voor, tijdens en na je behandeling belangrijk is. Bij het ondertekenen van de behandelovereenkomst ga je hiermee akkoord. 

"De NVA heeft als doel het continue verbeteren en versterken van de kwaliteit van de Nederlandse acupunctuur zodat deze steeds aan de hoogste standaarden voldoet."

- Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur

bottom of page